
ABOUT CMMC 
Q1. What is CMMC trying to address? 

A1. The defense industrial base (DIB) is the target of more frequent and complex 
cyberattacks.  CMMC is a key component of the Department’s expansive DIB 
cybersecurity improvement effort.  The program is designed to help ensure that defense 
contractors and subcontractors are compliant with existing information protection 
requirements for Federal Contract Information (FCI) and Controlled Unclassified 
Information (CUI) and are protecting that sensitive unclassified information at a level 
commensurate with the risk from cybersecurity threats, including advanced persistent 
threats. 

Q2. Where can I find the 32 CFR CMMC Program rule? 

A2. The 32 CFR CMMC Program Rule can be found here. 
(https://www.federalregister.gov/documents/2024/10/15/2024-22905/cybersecurity-
maturity-model-certification-cmmc-program) 

Q3. Where can I find the 48 CFR CMMC Acquisition rule? 

A3. The 48 CFR CMMC Acquisition Rule can be found here. 
(https://www.federalregister.gov/documents/2024/08/15/2024-18110/defense-federal-
acquisition-regulation-supplement-assessing-contractor-implementation-of) 

Q4. Will companies need to comply with CMMC 1.0 after the revised program is 
implemented? 

A4. No, there is only one CMMC Program.  The requirements have been revised 
since the initial publication, often referred to as “CMMC 1.0”. 

Q5. Why did the DoD initiate rulemaking for CMMC? 

A5. Rulemaking under Title 32 CFR is required to formally establish the DoD CMMC 
Program in regulation, and separate rulemaking under Title 48 CFR is required to 
update contractual requirements in the Defense Federal Acquisition Regulation 
Supplement (DFARS) to implement the program. 

Q6. When will CMMC be required for Department of Defense contracts? 

A6. CMMC will be implemented contractually in the DoD when the DFARS clause 
252.204-7021 is revised, and 60 days after the 48 CFR rule is published as final in the 
Federal Register. 

https://www.federalregister.gov/documents/2024/10/15/2024-22905/cybersecurity-maturity-model-certification-cmmc-program
https://www.federalregister.gov/documents/2024/08/15/2024-18110/defense-federal-acquisition-regulation-supplement-assessing-contractor-implementation-of


Q7. Why did the Department revise CMMC? 

A7. The Department revised CMMC in response to feedback from industry, 
Congress, and other stakeholders.  The DoD initiated an internal review of the program 
to focus on enhancing CMMC by (1) reducing costs, particularly for small businesses; 
(2) increasing trust in the CMMC assessment ecosystem; and (3) clarifying and aligning 
cybersecurity requirements to existing federal requirements and commonly accepted 
standards.  DoD designed the revised CMMC framework to meet these goals, align with 
FY 2020 congressional guidance. 

Q8. How much will it cost to implement CMMC? 

A8. The cost of implementing CMMC depends on various factors, including the 
CMMC level, the complexity of the DIB company’s unclassified network, and market 
forces.  However, costs incurred to meet existing contract requirements for 
safeguarding information (DFARS 252.204-7012) are not considered part of the CMMC 
implementation cost. 

Q9. What resources are available to assist companies in complying with DoD 
cybersecurity requirements? 

A9. The DoD provides various no-cost Cybersecurity-as-a-Service resources to 
reduce barriers to DIB community compliance and support contract cybersecurity 
efforts.  The DoD CIO DIB Cybersecurity Program has compiled a list of these services 
that is available at dibnet.dod.mil under DoD DIB Cybersecurity-As-A Service (CSaaS) 
Services and Support. 

CMMC MODEL 
Q10. How will my organization know what CMMC level is required for a contract? 

A10. Once CMMC is implemented, the DoD will specify the required CMMC level in 
the solicitation and the resulting contract. 

Q11. What is the relationship between National Institute of Standards and 
Technology (NIST) Special Publication (SP) 800-171 and CMMC? 

A11. DoD requires defense contractors’ compliance with NIST SP 800-171 security 
requirements through inclusion of DFARS clause 252.204-7012 in contracts.  CMMC 
assessment requirements will be included in DoD solicitations when the revised Title 48 
CFR CMMC acquisition rule (DFARS 252.204-7021) becomes effective.  Defense 
contractors will be required to undergo a self-assessment or a third-party assessment to 
determine whether that defense contractor has met applicable NIST SP 800-171 
requirements. 



Q12. What is the relationship between National Institute of Standards and 
Technology (NIST) Special Publication (SP) 800-172 and CMMC? 

A12. NIST SP 800-172 provides security requirements designed to address 
advanced persistent threats and forms the basis for CMMC level 3 security 
requirements.  Contractors must implement 24 requirements from NIST SP 800-172 
when DoD identifies CMMC Level 3 as a contract requirement. 

Q13. The CMMC model uses NIST SP 800-171, Revision 2.  Will the Department 
update the program to use NIST SP 800-171, Revision 3? 

A13. The Department followed federal rulemaking guidelines when including NIST 
SP 800-171 Revision 2 in the Title 32 CFR CMMC rule.  The Department will 
incorporate Revision 3 with future rulemaking.  The Department has issued a class 
deviation to DFARS clause 252.204-7012 to allow contracting officials to assess against 
Revision 2 until Revision 3 has been incorporated through rulemaking.  You can find 
more info on that deviation here. 

Q14. Will prime contractors and subcontractors be required to maintain the same 
CMMC level? 

A14. No, a lower CMMC level may apply to the subcontractor if the prime only flows 
down limited information.  Additionally, if a prime contractor requires a CMMC level 3 
certification, then a CMMC level 2 certification is the minimum requirement for CUI 
flowed down to the subcontractor, unless otherwise specified in the contract. 

Q15. What is the difference between FCI and CUI? 

A15. FCI is any information that is ‘not intended for public release,’ CUI is 
information that requires safeguarding and may also be subject to dissemination 
controls.  FCI is defined in FAR clause 52.204-21, and CUI is defined in Title 32 CFR 
Part 2002.  The Department’s CUI Quick Reference Guide includes additional 
information on the marking and handling of CUI. 

Q16. Will the CMMC Program address proper marking of legacy FOUO 
information and CUI? 

A16. Marking of legacy FOUO and CUI is outside the purview of the CMMC 
Program and the CMMC Program makes no change to information marking 
requirements.  The CUI Program was established federally through Title 32 CFR Part 
2002 and within DoD through DoD Instruction 5200.48.  Not all, but some information 
previously marked as FOUO will qualify as CUI.  Contactors should seek DoD guidance 
to understand which legacy FOUO information should be marked and controlled as CUI. 

ASSESSMENTS 

https://www.defense.gov/News/Releases/Release/Article/3763953/department-of-defense-issues-class-deviation-on-cybersecurity-standards-for-cov/
https://www.dodcui.mil/


Q17. How does my company become a C3PAO? 

A17. Interested organizations should refer to the CMMC AB website (currently Cyber 
AB) for additional information on becoming a candidate C3PAO. 

Q18. What is the difference between authorized and accredited C3PAOs. 

A18. The only difference between authorization and accreditation is the status of the 
CMMC Accreditation Body.  Prior to the CMMC AB achieving its full ISO/IEC 17011 
compliance, the interim term “authorized” is used for C3PAOs. 
 
Q19. How frequently will assessments be required? 

A19. Once CMMC is implemented through the Title 48 CFR rule, Level 1 self-
assessments will be required on an annual basis and CMMC Levels 2 and 3 will be 
required every 3 years.  An affirmation of continued compliance is required for all 
CMMC levels at the time of assessment and annually thereafter. 

Q20. Who will perform independent CMMC assessments? 

A20. DoD will only accept CMMC Level 3 assessments provided by the DIBCAC 
and CMMC Level 2 assessments conducted by an authorized or accredited C3PAO.  
C3PAOs shall use only certified CMMC assessors to conduct CMMC assessments. 

Q21. Will my organization need to be independently assessed if it does not 
handle CUI? 

A21. No, if a DIB company does not process, store, or transmit CUI but does handle 
FCI, then only a CMMC Level 1 self-assessment would be required.  Contractors are 
required to safeguard information by inclusion of contract clauses such as FAR 52.204-
21 (for FCI) or DFARS 252.204-7012 (for CUI).  DoD’s intent under the CMMC Program 
is to require assessment against the required cybersecurity standards (i.e., NIST SP 
800-171) only when safeguarding of CUI is required.  For some CUI, DoD will accept a 
self-assessment rather than requiring certification based on assessment by a C3PAO or 
the Government. 

Q22. Will CMMC independent assessments be required for classified systems and 
/ or classified environments within the DIB? 

A22. No, CMMC only applies to DIB contractors’ nonfederal systems unclassified 
networks that process, store, or transmit FCI or CUI. 

Q23. Will the results of a DIB company’s assessment be made public?  Will the 
DoD be able to see assessment results? 

A23. No, DIB companies’ assessments will not be made public. However, the DoD 
will have access to assessment information. 

https://www.cyberab.org/
https://www.cyberab.org/


Q24. How much will CMMC certification assessment cost? 

A24. The cost of a CMMC Level 2 certification assessment will depend upon several 
factors, including the complexity of the DIB company’s unclassified network for the 
certification scope, and market forces.  DIBCAC assessments required for CMMC Level 
3 certification will be conducted free of charge. 

Q25. When will we know which requirements are considered "critical" and won't 
be allowed in a Plan of Actions and Milestones (POA&M)? 

A25. Critical requirements are identified in the Title 32 CFR CMMC final rule section 
§170.21. 

Q26. How would a company deal with operational requirements where full CMMC 
implementation breaks required information system functionality? 

A26. If an information system is not able to provide adequate information security, 
DoD CUI should not be processed, stored, or transmitted in or on that system. 

Q27. Can DoD contractors implement NIST SP 800-171 Revision 3? 

A27. Yes, DoD contractors can implement NIST SP 800-171 Revision 3 at will. But 
the CMMC assessment will still be conducted against NIST SP 800-171 Revision 2 
using NIST SP 800-171A (June 2018) per the DoD and CMMC Assessment 
Methodology. 

Q28. What NIST SP 800-171 Revision 2 requirements would have to be 
implemented that are not covered in NIST SP 800-171 Revision 3? 

A28. Full compliance with NIST SP 800-171 Revision 3 does not automatically 
guarantee compliance with all aspects of NIST SP 800-171 Revision 2. To ensure 
compliance, contractors need to identify and implement any security requirements, and 
their assessment objectives, from NIST SP 800-171A (June 2018) that are not covered 
in NIST SP 800-171 Revision 3. This may include specific security requirements that 
were revised, removed, or altered in the transition from NIST SP 800-171 Revision 2 to 
NIST SP 800-171 Revision 3. Furthermore, NIST SP 800-171 Revision 3 includes 
numerous organization-defined parameters (ODP) – each ODP selection will impact the 
alignment with the corresponding security requirements or assessment objectives from 
NIST SP 800-171A (June 2018).  It is important to document and demonstrate 
compliance with the revision specified in your contract to meet all applicable 
requirements. 

Q29. Does my cloud service provider (CSP) require FedRAMP authorization? 

A29. Yes, if the product/service provided by the CSP is used to process, store, or 
transmit Controlled Unclassified Information (CUI), the Cloud Service Offering (CSO) 
must meet FedRAMP Moderate, or equivalency requirements as determined by DoD 
policy at the time of the assessment. 



Q30. An OSA stores CUI in a system provided by our Managed Service Provider. 
It is not a cloud offering. Does the MSP require its own CMMC assessment? 

A30. No, but because CUI is stored in the MSP’s systems, the services provided are 
in scope for the OSA’s CMMC assessment and shall be assessed as part of the 
assessment. The MSP must satisfy all security requirements related to the processing, 
storage, or transmission of CUI. The MSP is not required to have its own CMMC 
assessment but may elect to perform its own self-assessment or undergo a certification 
assessment. The MSP’s assessment level and type need to be the same, or above, as 
the level and type specified in the OSA’s contract with the DoD and cover those assets 
that are in scope for the OSA’s assessment. 
 
Q31. We separately outsource our IT support to an MSP and our security tools are 
managed by a different MSSP.  No CUI is with either vendor. Are they required to 
be assessed? 

A31. In both cases, the MSP and MSSP services provided are both considered 
ESPs are the services are assessed as a Security Protection Asset Critical. 

Q32. Our MSP uses cloud tools to collect asset inventory, perform vulnerability 
scans, administer some assets, etc. Is the MSP a CSP? 

A32. No. The use of cloud tools to deliver a service does not make the MSP a CSP. 

Q33. Our MSP remotely accesses our on-premises and cloud environments. CUI 
is stored in both environments. Does the MSP require a CMMC certification? 

A33. No, as long as CUI is not processed, stored, or transmitted on MSP systems. 

Q34. We store CUI in the cloud and our MSP administers the environment. Is the 
MSP a CSP? 

A34. It depends on the relationships between the CSP, the MSP, and the OSA. If 
the cloud tenant is subscribed/licensed to the OSA (even if the MSP resells the service), 
then the MSP is not a CSP. If the MSP contracts with the CSP and further modifies the 
basic cloud service, then the MSP is a CSP and must meet applicable FedRAMP or 
equivalency requirements. A Cloud Service Provider (CSP) means an external company 
that provides cloud services based on cloud computing. Cloud computing is a model for 
enabling ubiquitous, convenient, on-demand network access to a shared pool of 
configurable computing resources (e.g., networks, servers, storage, applications, and 
services) that can be rapidly provisioned and released with minimal management effort 
or service provider interaction. 

Q35. CUI is processed, stored, and transmitted in a Virtual Desktop Infrastructure 
(VDI). Are the endpoints used to access the VDI in scope as CUI assets? 

A35. An endpoint hosting a VDI client is considered an Out-of-Scope Asset if it is 
configured to not allow any processing, storage, or transmission of CUI beyond the 



Keyboard/Video/Mouse sent to the VDI client. Proper configuration of the VDI client 
must be verified. If the configuration allows the endpoint to process, store, or transmit 
CUI, the endpoint will be considered a CUI Asset and is in scope of the assessment. 

IMPLEMENTATION 
Q36. How will the DoD implement CMMC? 

A36. Once the Title 32 CFR CMMC Program rule and the Title 48 CFR CMMC 
acquisition rule are effective, the DoD will implement CMMC requirements in 4 phases 
over a three-year period to reduce implementation risk.  The phased implementation 
plan is intended to address ramp-up issues, provide time to train the necessary number 
of assessors, and allow companies the time needed to understand and implement 
CMMC requirements.  It will also minimize financial impacts to defense contractors, 
especially small businesses, and disruption to the existing DoD supply chain.  
 
Following this phased implementation plan, solicitations and resulting defense contracts 
involving the processing, storing, or transmitting of FCI or CUI on a nonfederal system 
will have a CMMC level and assessment type requirement that a contractor must meet 
to be eligible for a contract award.   

Q37. How can businesses best prepare for CMMC implementation? 

A37. Whether your company has previously been awarded a DoD contract that 
includes DFARS clause 252.204-7012 or is brand new to DoD contracting, the best way 
to prepare for implementation of CMMC is to carefully conduct a self-assessment of 
your contractor-owned information systems to make sure you have implemented the 
necessary cybersecurity measures to comply with each requirement of FAR clause 
52.204-21 or DFARS clause 252.204-7012.  Review the appropriate security 
requirements and carefully consider whether they have been implemented to secure 
any contractor-owned information systems which will be used to process, store, or 
transmit DoD controlled unclassified information during contract performance.  Before 
initiating an assessment, take corrective actions to meet any security requirements that 
necessitate implementation to comply with CMMC requirements. Companies may use 
cloud service offerings to meet the cybersecurity requirements that must be assessed 
as part of the CMMC requirement. The DoD CIO DIB Cybersecurity Program has 
compiled a list of current resources available at dibnet.dod.mil under DoD DIB 
Cybersecurity-as-a-Service (CSaaS) Services and Support. 

Q38. Will CMMC apply to non-U.S. companies? 

A38. Yes, when CMMC requirements are identified in DoD solicitations, they will 
apply to all companies performing under the resulting DoD contract. 



Q39. Can non-U.S. citizens or organizations be part of the CMMC Ecosystem, e.g., 
C3PAOs? 

A39. Individuals and organizations that meet all requirements established under the 
Title 32 CFR CMMC Program rule are eligible, as appropriate, to be members of the 
CMMC Ecosystem, regardless of nationality. 

Q40. Do foreign countries need to develop their own assessment and training 
organizations, then obtain CMMC Program acceptance agreements with the U.S.? 

A40. No, foreign partners need not establish unique assessment, training, or a non-
U.S. based CMMC program; rather, they can use the CMMC program established by 
the Title 32 CFR CMMC Program rule.  For instance, the Cyber AB may accredit, as 
appropriate, international organizations that meet all requirements established under the 
Title 32 CFR CMMC Program rule.  Non-U.S. companies may then choose to use either 
an approved U.S.-based or foreign-based C3PAO to assess them. 

Q41. Our corporate security team provides our SOC and monitors deployed 
security tools. They are not a part of our business unit or CAGE code, but we are 
all employees of the same company. Is the security team/SOC an External Service 
Provider? 

Possibly. In this context, EXTERNAL can include organizations within the same 
corporate entity; they do not need to be independent third parties. According to the 
CMMC Program, Controlled Unclassified Information (CUI) or Security Protection Data 
(SPD) (e.g., log data, configuration data) must be processed, stored, or transmitted on 
the External Service Provider (ESP) assets to be considered an ESP (170.4). In this 
case, the SOC is handling SPD on behalf of the Organizational Subunit (OSA). The 
organizational structure within the company will determine if the SOC is external to the 
OSA. Since the SOC is at a different organizational level and is not covered by the 
same CAGE code, it is likely to be considered an ESP. For the SOC to be considered 
an ESP during an assessment, a “service description and customer responsibility matrix 
(CRM)” are required.  It is also possible to assign a CAGE code and include the SOC in 
the assessment. 
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